Lang vest van Saskia breigaren van Wibra

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Vest breien met een budget

Vest breien met Wibra breigarenIk draag graag vesten, voornamelijk open. Ik houd ook best van basics, voor mij geen hippe modellen. Ik zie vaak vesten met een soort omgeslagen rand die ook achter de nek doorloopt. Dat wilde ik ook wel eens maken. Ik kon geen patroon vinden dat precies was wat ik wilde, dus ben ik wat gaan uitproberen. Met breigaren van de Wibra, dan ben ik in ieder geval geen kapitaal kwijt als het niet lukt zoals ik wil. Ik ben namelijk te lui om een heel vest uit te halen en opnieuw te beginnen. Ik zal hieronder omschrijven wat ik heb gedaan. 

Dit is trouwens voor het eerst dat ik een foto waar ik zelf op sta op mijn website zet. Meestal gebruik ik mijn paspop om mijn werk te showen, maar dit vest kwam op die paspop niet goed uit. Deze foto is gemaakt door mijn 3-jarige zoontje. Het licht in de kamer was niet optimaal, maar ik vond hem toch te leuk geworden om hem niet te gebruiken. Er was kortgeleden een fotograaf op zijn kinderdagverblijf geweest en dat had hij blijkbaar goed onthouden. Hij riep steeds als een volleerd fotograaf ‘mama, doe nu eens zo’ en dan deed hij weer een houding voor (handen in zijn zij, handen achter zijn hoofd). Dit was echt mijn leukste fotosessie ooit!

Materiaal

6 bollen breigaren Saskia van Wibra (0,99 euro per bol, 100 gram)
Breinaalden nr 4,5

Omschrijving

De basis voor dit vest was de standaard trui uit het boek 6000+ pullover possibilities. Maar ieder patroon van een basis trui in de juiste stekenverhouding is geschikt. Ik heb het liefst een model met ingezette mouwen. Dit zit bij mij beter dan rechte mouwen met van die lage schouders. Dit is een van de basismodellen in dit boek.

Ik ben begonnen met een gewone achterkant volgens patroon. Als boord heb ik 10 toeren ribbelsteek gebreid en daarna ben ik over gegaan op tricotsteek. Ik wilde een lekker lang vest, dus ik heb het stuk tot het armsgat 60 cm lang gemaakt. Verder heb ik de achterkant helemaal volgens patroon gemaakt.

De mouwen heb ik ook gewoon volgens patroon gemaakt, ook met 10 toeren ribbelsteek als boord. Hier had ik even op moeten letten, want ik heb blijkbaar korte armen. Standaard mouwen moet ik altijd omslaan. Ik had ze dus zo’n 5 cm korter moeten maken. Maar zoals ik al zei, ik ben te lui om het allemaal uit te gaan halen en opnieuw te gaan beginnen. En ik ben gewend om mijn mouwen om te slaan, dus ik heb het zo gelaten.

Schema voorpand vest Bij de voorpanden komen de aanpassingen op het normale patroon. Het tricotsteek stuk gaat vanaf de schouder recht naar beneden, er zit helemaal geen halslijn in. Daarvoor heb ik het aantal steken opgeteld dat nodig is voor de breedte van het armsgat en voor de schouder. Daar heb ik nog 26 steken aan toegevoegd voor de ribbelrand. Plus nog een kantsteek. Dat is het totaal aantal steken dat ik heb opgezet. Ik heb de rand met dubbele boordsteek gebreid (2 recht, 2 averecht). Maar dan ben ik zo begonnen dat ik na de tricotsteek 2 averechte steken had, vanaf de goede kant gezien, voor het reliëf. En ik ben ook geëindigd met 2 averechte steken en daarna een kantsteek. Een mooie kantsteek voor zo’n rand vind ik de laatste steek van de heengaande toer gewoon recht breien en bij de teruggaande toer de eerste steek afhalen en dan verder breien.

Om de ribbelrand mooi door te laten lopen aan de achterkant van de hals moet de rand langer worden gebreid dan de rest van het voorpand. Na het afkanten van de steken voor de schouder houd je de ribbelrand over. Om te weten hoe lang die moet worden meet je de hals bij het achterpand op (bij mij 26 cm) en bij beide voorpanden brei je de ribbelrand de helft van die lengte verder (bij mij 13 cm).

Het in elkaar zetten doe je grotendeels zoals altijd. Als laatste stappen naai je de ribbelranden van de voorpanden aan de bovenkant aan elkaar. En daarna naai je die vast aan de halsrand van het achterpand. Houd er wel rekening mee dat deze rand word omgeslagen!

Ik ben blij met mijn vest. Hij is lekker warm en ik draag hem met plezier. En ik heb natuurlijk alweer ideeën voor een nieuwe variant.