Een mooie glanzende ajour sjaal breien

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Sjaal breien met Phildar Diamant

sjaal breien, ajour sjaal breien, ajour breien, kantbreien, breibijbelEen tijdje geleden had ik me voorgenomen om voorlopig geen nieuw breigaren meer te kopen, maar eerst eens op te maken wat ik nog had. Maar toen zag ik in een winkel Phildar Diamant liggen. Dat was zo mooi dat ik het niet kon laten liggen. Ik kocht er twee bollen van om er een sjaal mee te breien.

 

Het leuke steekje van deze sjaal vond ik in de Breibijbel van Melody Griffiths & Lesley Stanfield. Op het moment dat ik dit schrijf is die helaas niet meer normaal leverbaar, alleen tegen een woekerprijs (ik heb er 9,95 voor betaald). Maar ik heb toch een link naar de zoekresultaten neergezet, voor als er nog een nieuwe druk uitkomt.

Materiaal

2 bollen Phil Diamant van Phildar kleur paon (EUR 4,50 per bol)
Bamboe breibaalden maat 4,5

 breien blokkenIk vond dit breigaren erg fijn om mee te werken. Het is erg licht, waardoor de sjaal ook lekker licht is, ondanks dat hij wel lang en breed is. Het was wel nodig om deze sjaal te blokken. Ik had dat wel eens eerder gedaan door een sjaal op handdoeken te spelden, maar dat werkte niet fantastisch. Ik zag laatst in een handwerkwinkel een soort foam platen die je in elkaar kan schuiven om te blokken. Toen dacht ik, zulke platen heb ik al, de foam vloerpuzzel van mijn kinderen. Die was nog veel goedkoper ook. Het werkte heel erg goed.

Omschrijving

detail verkleindVoor mensen die de Breibijbel wel hebben is de omschrijving alsvolgt. Voor deze sjaal is steek 147 gebruikt: ruit in ruit. Het patroontje is een veelvoud van 10 + 13. Ik heb gekozen voor 63 steken. Daarnaast heb ik aan beide kanten nog 3 steken ribbelsteek gebreid. Dus ik heb 69 steken opgezet. Voordat ik met het patroon begon heb ik 6 toeren ribbelsteek gebreid en ik heb ook afgesloten met 6 toeren ribbelsteek.