Mijn eerste knooking-project

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Een babymutsje voor 6-12 maanden

knooking babymutsNa een paar proeflapjes vond ik dat ik er wel klaar voor was, mijn eerste knooking-project. Ik ben met iets kleins begonnen, een mutsje voor een baby van 6-12 maanden.

Ik had nog wat baby breigaren van Zeeman dat geschikt is voor naald 3,5, en deze naald zit ook in de knooking-set die ik heb. Voor de rand moest ik recht en averecht afwisselen, wat eigenlijk redelijk makkelijk ging. Door de techniek die je gebruikt hoef je maar een veel kleinere beweging te maken om de steken af te wisselen dan bij normaal breien.

Het patroon dat ik hiervoor heb gebruikt is afgeleid van dit patroon. Ik heb de variant gemaakt zonder knoopje en met een omgeslagen rand. Ik heb ook niet rondgebreid, maar gewoon heen en weer. Ik denk dat rondbreien met knooking best makkelijk is, maar ik wilde het nog niet proberen in mijn eerste werkje.

Wanneer je dit patroon heen en weer breit in plaats van rond moet je voor de rand de boordsteek gebruiken, zoals in het patroon is omschreven. En daarna de tricotsteek, dus één naald recht, één naald averecht. Het streepjespatroon van 1 toer kleur A en 2 toeren kleur B lukt niet als je heen en weer breit, behalve wanneer je iedere paar toeren opnieuw aan wil hechten. Maar ik ben niet zo dol op streepjes, dus die heb ik maar gewoon geschrapt.

In de omschrijving staat dat je naald 4 moet gebruiken, maar omdat ik vrij los knook ging het met 3,5 ook goed. En het mutsje past mijn zoontje van 13 maanden, dus hij is zeker niet te klein. Het mutsje is overigens niet voor hem bedoeld, maar ik wilde hem even passen.

Ik ben wel langer met deze muts bezig geweest dan wanneer ik hem had gebreid, maar ik moet gewoon nog een beetje routine krijgen met knooking, dus dat zie ik niet als een probleem. Ik vind het hartstikke leuk en ik krijg geen RSI-achtige klachten, die ik soms wel heb als ik lang brei. Dus ik ben fan.

Heb je geen idee wat een knook-naald is en waar het hier over gaat? Lees dan mijn andere artikelen hierover: Knooking, breien met een haaknaald en Knooking, dit wordt zeker een nieuwe hobby.