Knooking, dit wordt zeker een nieuwe hobby

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Ik heb de knooking-slag te pakken

knooking eerste lapje

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn knooking expanded beginner set heb ontvangen. Maar ik vond dat ik eerst wat andere projecten waar ik mee bezig was af moest maken, dus mijn knooks bleven netjes in de verpakking. Ik had al wel een andere knook-naald, die ik had besteld bij een bedrijf die maar 2 maten hadden. Daar had ik al even mee geoefend, maar toen viel het me eigenlijk een beetje tegen. Het ging vooral traaaaag. Ik dacht toen dat het misschien kwam doordat de naald misschien niet zo goed bij het garen paste, dus daarom had ik het allemaal maar even laten liggen. Maar nu met mijn nieuwe set ben ik vol goede moed opnieuw begonnen. 

Bij de set zit een duidelijk instructieboekje en doordat ik een tijdje geleden al wat had uitgeprobeerd wist ik nog wel een beetje hoe het moest. De eerste toeren schoten niet op. Ik had er vooral veel moeite mee om de naald goed in de lus te steken. In plaats van op een breinaald staan de steken die je moet breien (of knooken eigenlijk) op een koord. Als je de ene steek breit, dan trek je de volgende een beetje strak en dan is het lastiger om je naald er weer in te steken. Voor mijn gevoel deed ik uren over de eerste paar toeren en ik vroeg me af of dit wel wat voor mij was.

Maar na een paar toeren had ik zowaar de knooking-slag te pakken. Ik stak mijn naald zonder moeite in de steek en het tempo ging een stuk omhoog. Nog niet zo snel als ik brei, maar daar heb ik al jaren ervaring mee, dus dat is geen eerlijke vergelijking.

Omdat de steken op een koord staan en je die er pas aan het einde van de toer uit trekt is het bij knooking bijna onmogelijk om steken te laten vallen, zoals bij breien. Maar het is me toch gelukt, maar dan een beetje op een andere manier. Ik had per ongeluk een steek overgeslagen en daar kwam ik pas een paar toeren later achter toen ik eens naar het hele lapje keek. Oeps. Toen moest ik even een stuk uithalen.

Met het resultaat van dit eerste lapje ben ik best tevreden. Dit lapje is geheel recht gebreid, omdat ik eerst die steek goed wilde kunnen voordat ik met averecht ging beginnen. Zo ben ik met breien ook begonnen. Ik heb ook een lapje in tricotsteek gemaakt: een toer recht, een toer averecht. Dat ging ook goed. Maar na een paar toeren vond ik eigenlijk dat ik wel genoeg had geoefend. Omdat de tricotsteek langs de randen snel krult en ik maar een heel kort lapje had gemaakt is het me niet gelukt om er een fatsoenlijke foto van te maken. Maar ik had geen zin meer om nog verder te oefenen. Ik ben er klaar voor om iets anders dan een proeflapje te gaan maken, namelijk een babymutsje.

knookingOok geïnteresseerd in knooking? Dan kan ik de knook expanded beginner set zeker aanraden. Alles wat je nodig hebt zit erin. 5 naalden in gangbare maten, koorden, naalden, klipjes en een instructieboekje. Dit is ook eigenlijk (op het moment van schrijven), samen met de set van 2 naalden, het enige wat ik in Nederland heb kunnen vinden.

Meer weten over knooking ? Lees dan ook het bericht Eindelijk gearriveerd: de Knook-set. Hier vind je o.a. een link naar instructiefilmpjes voor knooking.