Knooking, breien met een haaknaald

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

 

Knooking, een nieuwe rage?

In de nieuwste editie van ‘Simply breien’ lees ik een artikeltjes over knooking, een combinatie tussen breien (knitting) en haken (hooking). Ik heb meteen het tijdschrift weggelegd en ben er op internet naar gaan zoeken. Ik heb er wat meer over gelezen en plaatjes gekeken van resultaten en ik ben enthousiast! Laten wij het trouwens ook maar op knooking houden en geen combinatie willen maken van de woorden breien en haken.

Wat is knooking?
Het is eigenlijk een soort haken, maar het resultaat ziet eruit als breiwerk. De naald die je gebruikt lijkt ook erg op een haaknaald. Ik heb eens even op youtube gekeken hoe het werkt en het lijkt me wel te doen. Ik vind haken namelijk ook heel erg leuk, maar ik weet nooit zo goed wat ik moet haken. Als alle breipatronen ineens geschikt zijn om op een haak-achtige manier te maken, dan kan ik er wel weer eens aan beginnen.

Op Ravelry staan op dit moment slechts 57 patronen, dus er is nog niet erg veel beschikbaar. Tenzij je Japans kan misschien, want daar schijnt het vandaan te komen. Maar het schijnt dat je alle brei-technieken ook kan ‘knooken’, dus als je eenmaal weet hoe je recht, averecht, ajour en kabels kan maken, dan is ieder breipatroon ineens beschikbaar.

Uitproberen!
Ik ben zelf heel benieuwd, dus ik heb meteen een paar knook-naalden besteld. Van het merk Pony is er een setje beschikbaar met naald 4 en naald 6 samen. Van het merk Lana Grossa zijn er losse naalden vanaf nr 4. Jammer dat ze niet dunner zijn, want ik gebruik juist vaak katoen dat geschikt is voor brei- of haaknaald nr 3. Maar dat zal vast nog wel komen. Zodra ik de knooking-techniek heb uitgeprobeerd zal ik er snel weer over schrijven.

Update
Ik ben zelf iets te snel geweest met bestellen. Ik zie nu dat er op bol.com een set voor beginners is met 5 knook naalden, koorden en een boekje: the knook expanded beginner set. Twee van de vijf maten overlappen met wat ik net heb besteld, maar er zit wel een nr 3.5 bij. Ik overweeg toch om deze set alsnog te kopen. Met 2-3 weken levertijd heb ik dat andere setje in ieder geval niet helemaal voor niets besteld.

Update 2 (7 maart 2015)

Sinds ik de bovenstaande set heb besteld ben is het blijkbaar populairder geworden. De levertijd is nu ‘vandaag besteld, morgen in huis’, maar de set is ook flink duurder geworden. Tijd om zelf wat te gaan ondernemen. Ik heb zelf een paar setjes ingekocht en die verkoop ik nu in mijn webshop op http://nl.dawanda.com/shop/ystracrafts. Deze sets bestaan uit alleen de knooking naalden zelf, een instructieboekje of koorden zitten er niet bij. Maar die zijn ook eigenlijk niet nodig, want alle instructies (veel meer dan er in het boekje staan) kan je op Youtube vinden op het kanaal van Leisure Arts en je kan gewoon een draad breigaren (liefst van een andere kleur) gebruiken als koord. Het scheelt je een hoop geld. En deze sets bestaan ook nog eens uit 7 naalden in plaats van 5. Als je op de onderstaande foto’s klikt kom je direct bij de producten uit.

houten knooks 7 stuks / knooking naalden kunststof knooks 7 stuks / knooking naalden

 

 

 

Ik vind zelf de bamboe set iets fijner werken, maar het scheelt niet veel. De maten van de naalden in de sets overlappen grotendeels, maar in de bamboe set zit ook een maat 3,5 en in de kunststof set zit ook een maat 7. De maten 4 t/m 6,5 (in stappen van 0,5) zitten in beide sets.

Meer weten over knooking?
Kijk dan op de pagina knooking in het menu of klik op deze link. Hier kan je onder andere zien wat ik zelf al met de knook heb gemaakt.

2 gedachten over “Knooking, breien met een haaknaald”

    1. Ja, ik verkoop ze nog. Ik was op vakantie, dus daarom was mijn webshop tijdelijk gepauzeerd.

Reacties zijn gesloten.