Het ‘Stitch n bitch’ handboek

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Het boek dat breien weer populair maakte in Amerika

stitch n bitch

Stitch ‘n bitch is een superleuk breihandboek. Niet het soort boek dat je bij je grootmoeder in de kast zult vinden. Debbie Stoller heeft met dit boek, en de stitch n bitch breigroepen, breien weer populair gemaakt bij een jongere generatie in Amerika. En het leuke is, ze heeft het breien geleerd van haar Nederlandse familie.

Na een leuke inleiding van hoe Debbie Stoller zelf heeft geworsteld om het breien onder de knie te krijgen en hoe ze uiteindelijk de slag te pakken kreeg worden de breitechnieken uitgebreid behandeld. Ik beschouw mezelf inmiddels niet meer als beginner, maar ik heb toch nog wat nieuwe dingen uit het boek kunnen leren. En er staat niet alleen uitleg in over breitechnieken, maar ook bijvoorbeeld over de eigenschappen van verschillende soorten breigaren en welke je het best waarvoor zou kunnen gebruiken.

Na de breitechnieken komen we bij de patronen. Die beginnen met een makkelijke sjaal, maar er zitten ook leuke patronen voor truien bij. Ook voor mannen. Daarnaast zijn er nog patronen voor tasjes, topjes en accessoires zoals polsbandjes en zelfs een trui voor een hond. Vaak zie je in beginnersboeken wel een beetje gedateerde patronen, maar deze zijn (in mijn ogen) allemaal heel draagbaar. Ik zou niet alles zelf maken, ik heb bijvoorbeeld geen hond en als ik die wel had zou ik er denk ik geen truitje voor breien. Maar de meeste dingen vind ik echt leuk. En het leuke is dat bij ieder patroon ook nog een stukje staat geschreven over de ontwerper van het patroon.

In het boek staan ook wat links naar handige websites, maar daaraan is te merken dat het boek al een aantal jaar oud is. Een aantal van die websites bestaan inmiddels niet meer. Maar ook zonder deze referenties is Stitch n Bitch zeer de moeite waard om in de kast te hebben. Zowel als naslagwerk voor technieken,  als voor de leuke patronen.

Ik heb zelf de Engelse variant, de Nederlandse vertaling is (op het moment van schrijven) niet nieuw verkrijgbaar. Maar ook dit heeft een voordeel. Hierdoor leer je ook de Engelse breitermen. En op internet zijn er in het Engels veel meer gratis patronen beschikbaar dan in het Nederlands.

Voel je je ook bij de doelgroep van Stitch n Bitch horen? Kijk dan ook eens op de Nederlandse website www.stitchnbitch.nl. Hier vind je alle Stitch n Bitch breigroepen in Nederland, die vaak op reguliere basis bij elkaar komen in bijvoorbeeld een café om samen te breien. Niet alleen gezellig, maar ook inspirerend om te zien wat anderen aan het maken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *