Sjaal met kabels en ajour

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Een kadootje

sjaal_met_kabels1Deze sjaal heb ik al meer dan een jaar geleden als kado gemaakt voor iemand, maar ik had hem nog helemaal niet op deze website gezet. Gelukkig had wel een foto gemaakt en bewaard en had ik ook mijn aantekeningen van deze sjaal nog. Hij is gebaseerd op een patroon dat ik op Ravely had gevonden, maar die vond ik erg smal, dus ik heb hem wat aangepast. Hieronder volgt de omschrijving.

Materiaal

5 bollen Phildar cotton 4
Breinaalden nr 4
Kabelnaald

Omschrijving.

Het oorspronkelijke patroon stond per toer beschreven, maar omdat ik hem breder wilde maken heb ik hem gesplitst in de verschillende patroondelen. Het oorspronkelijke patroon had twee kabels en drie ajour stukjes. Daarvoor moesten 41 steken opgezet worden. Voor mijn versie moeten 52 steken opgezet worden. Voor bredere of smallere versies moeten 7 steken worden opgezet voor beide zijkanten (14 in totaal) + 5 per ajour patroon en 6 per kabel.

Het oorspronkelijke patroon begint meteen met de ajour- en kabel patronen. Maar het trekt een beetje aan de onderkant. Als ik deze sjaal nog een keer zou breien zou ik beginnen en eindigen met een paar toeren recht.

Basis

Oneven toeren : 2 recht, 2 averecht, 3 recht, patroon 1, patroon 2, patroon 1, patroon 2, patroon 1, patroon 2, patroon 1, 3 averecht, 4 recht

Even toeren: 4 recht, averecht tot de laatste 4 steken, 4 recht

Patroon 1 (ajour)

Toer 1: omslag, 1 steek afhalen, 1 recht, afgehaalde steek overhalen, 1 recht, 2 recht samen,  omslag

Toer 3: 1 recht, omslag, 1 afhalen, 2 recht samen, afgehaalde steek overhalen, omslag, 1 recht

Patroon 2 (kabel)

Toer 1:  6 recht

Toer 3: 3 steken op kabelnaald zetten, 3 recht, 3 steken van kabelnaald recht breien

Toer 5: 6 recht

Toer 7: 6 recht

Herhaal de toeren tot de gewenste lengte is bereikt.

Het oorspronkelijke (Engelse) patroon is gratis verkrijgbaar op Ravelry: http://www.ravelry.com/patterns/library/chicabean-scarf.