Een pompon maken

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Het maken van een pompon voor een mini mutsje

Het is weer november, dus ik ben weer mini mutsjes aan het breien voor op de smoothies van het merk Innocent in het kader van de goedgemutste breicampagne. In de maand januari worden alle ingestuurde mutsjes op de flesjes van de Innocent smoothies geplaatst en per verkocht flesje met mutsje wordt er 20 cent aan het Nationaal Ouderenfonds gedoneerd. Kijk voor meer informatie op http://www.degoedgemutstebreicampagne.nl.

Vorig jaar stond er in de omschrijving hoe je met een vork een pomponnetje kon maken, maar bij mij werden die niet erg mooi. Dit jaar stond dat er ook niet meer in, alleen dat je als extraatje nog een pomponnetje op het mutsje kan maken.

Ik heb een aantal effen mutsjes van restjes gemaakt en zonder pomponnetje vond ik die toch wel een beetje saai. Maar de pomponnetjes die ik maakte waren lelijk, dus die wilde ik er eigenlijk ook niet op. Dus ik heb wat hulp gevraagd aan mijn vriendinnen op de Facebook groep ‘breien en breipatronen’. Met al hun tips is het me wel gelukt om mooie pomponnetje te maken en ik wil hieronder graag omschrijven hoe ik dat precies doe, zodat anderen er ook wat aan hebben.

Pompon maken

Om een pompon te maken heb je twee kartonnen ringen nodig. Voor deze pomponnen knip je twee rondjes met een doorsnede van ongeveer 3 cm uit dun karton. Dit bleek precies de doorsnede van een dop van een frisdrankfles te zijn. In de rondjes knip je een gat met een doorsnede van ongeveer 1 cm.

Je legt de ringen precies op elkaar en omwikkelt ze met lekker veel breigaren. Daarna knip je alle draden door. Dit doe je door met de schaar tussen de twee ringen in te knippen. Pas wel op dat je niet in het karton knipt, want dan moet je daarna weer nieuwe maken.

Daarna neem je nog een stukje breigaren en die trek je tussen de ringen om de draden heen. Trek goed strak aan en leg een knoop. Daarna kan je één draad afknippen zodat die dezelfde lengte heeft als de rest van de pompon. En één draad laat je zitten om de pompon aan het mutsje te bevestigen.


IMG_3325