Breiles 7: Kabels breien

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

Kabels geven mooie effecten aan een breiwerk en zijn niet heel moeilijk te maken. Je hebt er wel een extra naaldje voor nodig, een kabelnaald.

In het onderstaande voorbeeld is een kabel gemaakt van 6 steken breed. Om het een mooi reliëf effect te geven zijn daar omheen aan beide kanten twee averechte steken gebreid. De rest van het werkje is weer recht gebreid. Om dit proeflapje na te maken moet je 30 steken opzetten. Brei 10 steken recht, 2 averecht, 6 recht, 2 averecht, 10 recht. De middelste 6 rechte steken worden dus de kabel.

Dit kabelpatroon herhaalt zich iedere 8 toeren. Bij de achtste toer worden de eerste 3 steken van de kabel op een kabelnaaldje gezet en voor de stof gehouden.

kabels breien

Dan worden de volgende drie steken van de kabel gebreid. Daarna worden de drie steken die op het kabelnaaldje stonden gebreid. Nu is de kabel compleet. Doe dit iedere achtste toer.

kabels breien2

Je kan een kabel de andere kant op maken door het kabelnaaldje achter het werk te houden in plaats van ervoor.

breibijbelEr zijn ontzettend veel variaties van kabels te maken, tot hele vlechtwerken aan toe. In boekjes met breisteken, zoals deze breibijbel, zijn vaak hele leuke kabelpatronen te vinden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *