Topboek: 6000+ Pullover possibilities

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

6000+ Pullover PossibilitiesHoe vaak heb ik niet meegemaakt dat ik leuk breigaren tegenkwam en een leuk patroon, maar dat het niet bij elkaar paste? Of dat ik in mijn hoofd had wat ik ongeveer wilde maken, maar dat ik er geen geschikt patroon bij kon vinden? Voor truien en t-shirts is dat probleem nu in ieder geval opgelost.

In het boek 6000+ Pullover possibilities van Melissa Leapman staan verschillende pasvormen, voorkanten, achterkanten,  mouwen, mouwinzetten en halslijnen, waarmee je zelf je eigen trui kan samenstellen. En er staan ook nog zakken in en verschillende soorten randen. Per onderdeel staan in tabellen de instructies voor 8 verschillende maten en 9 verschillende stekenverhoudingen.

De maten in het boek gaan van XS tot 4XL. Dit levert truien op van een borstomvang van 76 cm t/m 147,5 cm. Let op, dit is de borstomvang van het kledingstuk. Er staan richtlijnen in het boek voor hoe groot het verschil moet zijn tussen de borstomvang van degene die het gaat dragen en de borstomvang van het kledingstuk, voor verschillende draagstijlen. Moet het strak zitten, een beetje ruim, of oversized?

‘6000+ Pullover possibilities’ is alleen in het Engels beschikbaar, maar alle maten staan zowel in inches als in centimeters. Dus omrekenen is niet nodig, alleen vertalen.

Het grootste deel van het boek bestaat uit tabellen met de brei instructies. Maar er staat nog meer nuttige informatie in. Bijvoorbeeld hoe je met je proeflapje kunt berekenen hoeveel garen je nodig hebt voor het totale breiwerk. En hoe je een trui in elkaar zet.

Het boek is niet helemaal perfect uiteraard. Het is alleen voor dames, niet voor kinderen en mannen. En de stekenverhoudingen zijn voor mij eigenlijk net niet toereikend. De stekenverhoudingen in het boek zijn het aantal steken per inch of 2,5 cm. Het grootste aantal is 7 steken per 2,5 cm, oftewel 28 steken per 10 cm. Nou had ik net vrij dun breigaren waarbij ik uitkwam op 8 steken per 2,5, ook met een wat dikkere naalden. Nou merk ik dat het sowieso heel lastig is om een patroon van een trui of T-shirt te vinden voor zulk dun garen. Ik heb denk ik de keus tussen er iets anders van maken, een zomerse ajour sjaal ofzo, of toch aan het rekenen gaan. Het andere uiterste van de tabel is 3 steken per inch, oftewel 12 steken per 10 cm.

Ondanks de nadelen ben ik heel erg enthousiast over dit boek. Ik denk dat ik het vaak ga gebruiken. Nog een voordeel: het is gebonden in een spiraal, waardoor het boek gewoon netjes open blijft liggen zonder dat je er iets op hoeft te leggen. Dat zouden ze bij alle handwerkboeken mogen doen van mij.

Het boek is verkrijgbaar via mijn favoriete webshop bol.com.