Babyvestje, voor onze eerste dochter!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on Pinterest

babyvestje breien Over een paar weken verwachten we onze eerste dochter, dus er moest natuurlijk weer wat gebreid worden. We hebben al twee jongens, dus jongenskleertjes hebben we zat. Maar dit was een mooie reden om weer een babyvestje te gaan breien in een leuke meisjeskleur.

Ik had een paar bolletjes breigaren over van een trui die ik voor mezelf heb gebreid. Van deze trui volgt nog een keer een blog. Hij is eigenlijk af, maar ik heb de draadjes nog niet afgehecht. Dat is niet mijn favoriete klusje en ik pas hem nu toch niet, dus die zal ik wel een keer gaan afmaken als mijn buik niet meer dik is. Maar goed, ik had dus een paar bolletjes over en daar wilde ik een babyvestje van gaan maken.

knitwear design workshopIk had geen patroon die goed bij de stekenverhouding paste en veel babyvestjes hebben rechte mouwen, terwijl ik ronde ingezette mouwen mooier vindt. Daarom leek het me een mooie gelegenheid om het boek ‘Knitwear design workshop‘ van Shirley Paden eens uit te gaan proberen.

 

Het eerste model uit dit boek een basis trui met ronde ingezette mouwen. Er staat ook allerlei uitleg van welke maten je op moet meten, maar er is nog geen baby om te meten, dus ik heb maar wat standaard cijfers uit de tabellen achterin het boek gehaald en gekeken naar een paar andere breipatronen in die maat, om te kijken of ik op de goede weg was. Ik heb nog geen review van dit boek geschreven, maar een van de pluspunten is zeker dat in de tabellen met standaard maten ook babymaten en herenmaten zijn opgenomen, en niet alleen damesmaten. Mijn plan was eigenlijk om het patroon wat ik zelf voor dit vestje heb gemaakt uit te werken voor mijn blog, maar helaas kan ik mijn aantekeningen nergens meer vinden. Ik zal mijn zwangerschapsbrein maar de schuld geven. Als ik ze nog ergens terugvind, dan zal ik het patroon alsnog toevoegen.

Ik ben niet helemaal tevreden over het vestje. Ik weet natuurlijk nog niet hoe het gaat passen, maar het lijkt me aan de brede kant in verhouding met de lengte. Dat heb ik natuurlijk aan mezelf te danken. Ik heb de handleiding voor een basismodel trui als startpunt genomen. Voor de voorkant van het vest heb ik die eigenlijk door midden gedeeld. En zelfs een beetje naar boven afgerond omdat het met het patroontje van de hartjes beter uitkwam. En daarna heb ik er nog een boord langs gebreid. Achteraf had ik best aan beide zijkanten van het hartjespatroon twee steken minder kunnen hebben. Maar ik zie hier eigenlijk ook wel een praktisch voordeel van. Nu kan dit vestje nog over een ander vestje heen. Dat is wel lekker, want we hebben nog geen jasje voor haar. We hebben wel veel dekentjes voor in de kinderwagen, maar als het net zo’n beweger is als die andere twee, zullen haar armpjes niet zo heel lang netjes onder het dekentje blijven liggen.  Dus alles bij elkaar ben ik toch wel tevreden met dit breiwerk.

Materiaal
3 bollen Rico Creative Cotton Aran
Breinaald nr 4 (voor de boorden) en 4,5 (voor de rest)
4 houten knoopjes die ik nog had liggen.